Pinterest – En värld av inspiration och möjligheter för ditt företag

Med över 450 miljoner aktiva användare globalt är Pinterest inte bara en plattform för inspiration, utan även en kraftfull kanal för varumärkesbyggande och marknadsföring. Men hur fungerar det och varför just Pinterest? I denna artikel går vi igenom vad det är, att annonsera på Pinterest och våra 5 bästa tips för att hålla din profil optimerad.
Abstrakt bild med rubriken Vad är Pinterest?

Vad är Pinterest?

Pinterest är en plattform som fungerar lite som en visuell sökmotor där användare kan skapa, utforska och organisera temabaserade samlingar av bilder och videoklipp i form av “pins”. Dessa samlingar, kända som “boards”, fungerar som en anslagstavla av idéer som användare kan bläddra igenom, spara och dela. Varje “pin” kan länkas tillbaka till dess ursprungliga webbkälla, vilket skapar en direktlänk mellan inspiration och köp. Här kan du hitta inspiration till allt från inredning, kläder, matlagningsrecept, konst och mycket mer.

Varför just Pinterest?

Pinterest erbjuder en unik möjlighet för företag att engagera sig med en publik som är aktivt ute efter idéer och produkter. Användarna är inte bara passiva betraktare, de är ivriga att agera på den inspiration de hittar. Statistik visar att över 80% av användarna har köpt en produkt eller tjänst baserat på innehåll de sett på Pinterest. Detta innebär att plattformen inte bara genererar trafik, utan också konverteringar.

Användningen av Pinterest är särskilt värdefull för företag av flera anledningar:

Högt engagemang: Pinterest-användare är aktivt sökande efter produkter och idéer, vilket ökar sannolikheten för interaktion med varumärken.

Konverterings kraft: Användare på Pinterest tenderar att ha en köpklar inställning, vilket resulterar i högre konverteringsfrekvenser jämfört med andra sociala medier.

Långsiktig synlighet: Till skillnad från inlägg på andra sociala medier som snabbt blir inaktuella, kan pins fortsätta att driva trafik och engagemang under lång tid.

Vad är Promoted Pins?

Promoted Pins är betalda annonser på Pinterest som ser ut och fungerar som vanliga pins, men med den extra fördelen av ökad synlighet. De kan visas i användarnas hemflöden, i sökresultat och i kategoriavsnitt. Det unika med Promoted Pins är att de smälter in i användarens flöde och ger en mindre påträngande användarupplevelse jämfört med traditionella digitala annonser.

Så fungerar annonsering på Pinterest

Du börjar med att välja ett mål för din kampanj, såsom ökad varumärkeskännedom, fler besök till din webbplats eller ökad försäljning. Du kan sedan skapa och anpassa din annons baserat på olika demografiska och geografiska kriterier, inklusive ålder, kön, plats och intressen. Pinterest erbjuder också avancerade målverktyg som aktiverar annonser baserat på användares tidigare interaktioner med ditt innehåll.
Fördelarna är många med att annonsera på Pinterest, detta inkluderar:

Engagerad målgrupp: Pinterest-användare är aktiva sökare efter produkter och idéer, vilket innebär att de är mer benägna att engagera sig och interagera med ditt innehåll.


Lång livslängd på innehållet: Till skillnad från andra sociala medier har pins på Pinterest en mycket längre livslängd, vilket ger din annons möjlighet att ses och omdistribueras under en längre tid.


Hög avkastning på investeringen:
Användare på Pinterest är ofta i en planeringsfas inför köp, vilket kan leda till högre konverteringsfrekvenser och en stark avkastning på investeringen.


Visuellt engagerande format:
Pinterest är en visuellt driven plattform, vilket gör det till ett idealiskt forum för att visa upp produkter och tjänster som drar nytta av stark visuell presentation.

5 tips för optimering

För att behålla din publik engagerad är det viktigt att kontinuerligt uppdatera din profil och dela nytt och relevant innehåll. Håll ett öga på trender och anpassa ditt innehåll därefter för att maximera dess effektivitet. Här är våra 5 bästa tips för att hålla din profil optimerad:

Välj rätt bilder:
Använd högkvalitativa, vertikala bilder som sticker ut i användarnas flöden. Bilderna bör vara ljusa och tydliga, med en enkel visuell fokus som lockar tittaren att lära sig mer.

Använd keywords smart: För att förbättra synligheten för dina Promoted Pins, inkludera relevanta nyckelord i både pin-beskrivningarna och i dina bräden. Detta hjälper till att säkerställa att dina annonser visas i sökresultat och når rätt målgrupp.

Testa olika pin-format: Pinterest erbjuder flera olika typer av pins, inklusive standardpins, videopins och karusellpins. Testa olika format för att se vilka som engagerar din målgrupp bäst och leder till högsta konverteringsraten.

Anpassa efter säsong: Pinterest-användare planerar ofta för kommande händelser och säsonger. Anpassa dina kampanjer för att matcha dessa intressen, såsom högtider, årstider och event, för att öka relevansen och engagemanget.

Analysera och justera: Använd Pinterest Analytics för att spåra prestandan hos dina annonser. Analysera vilka pins som presterar bäst och vilka som behöver justeras. Genom att kontinuerligt testa och optimera dina strategier kan du förbättra resultaten över tid.

Så kommer du igång

Är du ny på Pinterest eller funderar på att lansera din första annonskampanj? För att börja annonsera på Pinterest behöver du ett företagskonto. Detta är gratis och ger dig tillgång till viktiga verktyg som Pinterest Analytics och Ads Manager.

  1. Gå till Pinterest för företag och välj “Gå med”.
  2. Ange din e-postadress, ett lösenord och ditt företagsnamn.
  3. Välj vilken typ av verksamhet du driver och lägg till din webbplats. Du kommer även att få möjlighet att länka ditt konto till andra sociala medieplattformar.

För att låsa upp alla företagsfunktioner och få bättre spårningsmöjligheter, är det viktigt att du bekräftar din webbplats med Pinterest. Detta steg ger dig också möjlighet att använda rich pins, som automatiskt drar metadata från din webbplats till dina pins.
Innan du drar igång med annonseringen rekommenderar vi att du installerar Pinterest Tag. Detta är ett verktyg som hjälper dig att mäta effektiviteten av dina annonser genom att spåra vad användarna gör efter att de har sett dina pins. Detta är särskilt användbart för att förstå och optimera konverteringar.

Sammanfattning

Pinterest är inte bara en plattform för att dela bilder och idéer. Det är även en kraftfull resurs för företag att nå ut till en engagerad och köpklar målgrupp. Genom att skapa visuellt tilltalande innehåll och engagera med din målgrupp på ett meningsfullt sätt kan du utnyttja potentialen för att växa ditt företag och stärka ditt varumärke. Så var inte rädd för att dyka in i världen av Pinterest och utforska dess oändliga möjligheter för ditt företag!


Läs mer om:

Vad är algoritmer i sociala medier?

Dela

Nyfiken på hur ni kan ta era digitala
plattformar till nya höjder?

Skicka in din mailadress så tar vi kontakt med dig

Let's talk!

1.  Berätta kort om dig och dina mål.

2. Vi bestämmer en tid där vi kan ses och ta reda på om vi är en match (made in heaven)! Online, fysiskt eller på telefon – You decide!

3. We make it happen✌️