Så kan teknisk SEO förändra din webbplats

Under 2023 hade Google 93,94% av sökmotormarknaden i Sverige och 91,37% globalt. Att se till att man syns på Google är alltså avgörande för företag som vill maximera affärsmöjligheterna. Det är här teknisk SEO spelar en avgörande roll. Att investera i teknisk SEO är inte bara en fråga om att uppfylla sökmotorernas krav, utan det är en strategisk handling som direkt påverkar hur väl ditt företag presterar online. I denna artikel tar vi upp teknisk SEO:s vitala roll i modern webbutveckling och ger dig konkreta tips för att optimera din online närvaro.
Abstrakt bild med rubriken Teknisk SEO

Vad är Teknisk SEO?

Teknisk SEO är en avgörande del av att förbättra en webbplats så att den fungerar bra i sökmotorernas första steg, nämligen kravling och indexering. Det handlar om att skapa en webbplatsstruktur och individuella sidor på ett sätt som gör det enkelt för sökmotorer att förstå och värdera dem. Detta inkluderar att optimera allt från hur snabbt sidorna laddar till att webbplatsen anpassar sig bra till olika enheter (responsiv design). Andra viktiga faktorer är hur interna länkar är organiserade och att rätt taggar används för att förbättra synligheten och relevansen i sökresultaten

Hur fungerar det och varför är det viktigt?

Teknisk SEO fungerar som brobyggaren mellan din webbplats och sökmotorerna. Genom att följa bästa praxis för teknisk SEO, kan du som webbplatsägare hjälpa sökmotorer att effektivt “läsa” och indexera dina webbplatser, vilket ökar chanserna för högre rankningar i sökresultaten. Det är särskilt viktigt eftersom en tekniskt optimerad webbplats också bidrar till en bättre användarupplevelse – snabbare laddningstider, enklare navigering och högre kompatibilitet över olika enheter.

Typer av problem som kan lösas med teknisk SEO?

Teknisk SEO kan lösa en mängd problem relaterade till webbplatsens prestanda och synlighet, inklusive:

  • Dåliga laddningstider.
  • Dubbelt innehåll som straffas av sökmotorer.
  • Bristfällig mobilanpassning.
  • Svårtillgängligt innehåll för sökmotorernas kravlar.
  • Komplicerade eller ineffektiva webbplatsstrukturer.
  • Brister i säkerhet som kan påverka användarupplevelse och förtroende.

Vad säger Google om teknisk SEO?

Google har tydligt uttalat sig om vikten av teknisk SEO, framför allt genom sina riktlinjer för webmasters. Sökmotorn betonar att en välstrukturerad teknisk grund kan göra enorm skillnad i hur väl en webbplats presterar i sökresultaten. Google uppmuntrar webbplatsägare att regelbundet kontrollera sina webbplatser med verktyg som Google Search Console för att identifiera och åtgärda tekniska brister.

10 tips som kan användas för att förbättra webbplatsen och öka trafiken med teknisk SEO:

Förbättra laddningstiderna: Använd verktyg som Google PageSpeed Insights för att hitta och åtgärda flaskhalsar som saktar ner din webbplats.

Mobilanpassning: Säkerställ att din webbplats är helt responsiv och fungerar felfritt på alla enheter.

SSL-certifikat: Implementera HTTPS för att skydda dina användares data och förbättra tilliten hos både användare och sökmotorer.

Strukturerad data: Använd schema-markeringar för att hjälpa sökmotorer att förstå innehållet på dina sidor bättre.

Optimera URL-struktur: Skapa tydliga och beskrivande URL:er som är enkla för både användare och sökmotorer att förstå.

Intern länkning: Bygg en stark intern länkstruktur för att hjälpa kravlare att effektivt navigera och indexera din webbplats.

Förhindra duplicerat innehåll: Använd canonical-taggar för att peka ut vilken version av en sida som bör indexeras.

Optimera robots.txt: Anpassa din robots.txt-fil för att effektivt styra kravlar och skydda känsligt innehåll.

XML-sitemap: Skapa och underhåll en XML-sitemap för att underlätta för sökmotorer att hitta alla sidor på din webbplats.

Löpande analys och justeringar: Använd analytiska verktyg regelbundet för att spåra prestanda och göra nödvändiga justeringar.

Sammanfattning:

Teknisk SEO är inte bara en del av SEO-strategin – Det är grundläggande för att din webbplats ska förbli synlig och relevant. Genom att investera tid i dessa tekniska detaljer, ser du till att din webbplats inte bara rankas högre i sökresultaten, utan också blir snabbare, mer tillgänglig och användarvänlig. Det är viktigt att förstå hur sådana aspekter som sidladdningstider, responsiv design, intern länkning och korrekt taggning bidrar till en bättre digital närvaro. Utforska och utnyttja de kraftfulla funktionerna som teknisk SEO erbjuder för att ta din webbplats till nästa nivå och stärka din position online.


Lär dig mer om:
Så fungerar indexering av sökord

Dela

Nyfiken på hur ni kan ta era digitala
plattformar till nya höjder?

Skicka in din mailadress så tar vi kontakt med dig

Let's talk!

1.  Berätta kort om dig och dina mål.

2. Vi bestämmer en tid där vi kan ses och ta reda på om vi är en match (made in heaven)! Online, fysiskt eller på telefon – You decide!

3. We make it happen✌️