Vad är Google Search Console?

Google Search Console är ett kraftfullt SEO-verktyg som erbjuder dig som webbplatsägare en djupare insikt i hur ditt innehåll indexeras och visas i Google-sökningar. Detta verktyg är inte bara en teknisk hjälp, utan en grundläggande resurs för alla som vill förbättra sin närvaro online. I denna artikel går vi bland annat igenom vilka insikter man kan ta del av med Search Console, vilka som bör använda det och hur man kommer igång med det.
Abstrakt bild med rubriken Search Console

Hur fungerar det?

Google Search Console är ett gratis verktyg från Google som hjälper webbplatsägare, marknadsförare och SEO-specialister att övervaka och underhålla sin webbplatsens närvaro i Googles sökresultat. Verktyget ger viktig information om hur Google ser din webbplats och hur webbplatsen mår. Det hjälper dig att diagnostisera tekniska SEO-problem, förstå dina mest populära sidor, se var du rankar och hjälpa dig att öka din organiska trafik.

Vad kan man se i Google Search Console?

Nedan har vi brutit ner några av flera funktioner som Google Search Console erbjuder:

Söktrafikdata: Google Search Console ger dig detaljerad information om hur ofta din webbplats visas i Google-sökresultat, vilka sökfrågor som leder användare till din sida och klickfrekvensen (CTR) för dessa sökfrågor. Denna data är avgörande för att förstå vilket innehåll som lockar mest besökare och hur du kan förbättra din synlighet.

Indexeringsstatus: Här kan du kontrollera vilka sidor som har indexerats av Google och identifiera eventuella problem som hindrar sidor från att indexeras korrekt. Verktyget “URL-inspektion” ger dig specifik feedback om status för enskilda sidor som gör att du snabbt kan se om en sida är indexerad och upptäcka potentiella problem som behöver åtgärdas.

Mobilanvändbarhet: Under denna kategori analyserar du hur mobilvänlig din webbplats är. Specifika problem identifieras som kan påverka användarupplevelsen på mobila enheter, till exempel textstorlekar som är för små eller element som är för nära varandra. Att förbättra dessa aspekter är viktigt för att säkerställa en bra användarupplevelse. Detta kan leda i sin tur till bättre din ranking i mobila sökresultat.

Länkar: Search Console ger en översikt över både interna och externa länkar. Du kan se vilka sidor som länkar till din webbplats och vilka sidor på din webbplats som har flest inkommande länkar. Denna information är värdefull för att förstå din webbplats länkstruktur och hur andra webbplatser interagerar med ditt innehåll.

Säkerhetsproblem: I avsnittet för säkerhetsproblem kan du upptäcka om din webbplats har några säkerhetsrisker, som skadlig programvara eller hackingsförsök. Att proaktivt övervaka och åtgärda dessa problem är avgörande för att skydda både din webbplats och dess besökare.

Vem bör använda Google Search Console?

Olika användargrupper gynnas av att använda Google Search Console för att maximera webbplatsens potential. Dessa inkluderar:

Företagare: Även om du som företagare kanske inte dagligen hanterar tekniska SEO-uppgifter, är det viktigt att förstå potentialen i Google Search Console. Att ha grundläggande kunskaper om verktyget gör att du kan övervaka din webbplats hälsa och förstå hur väl den presterar i sökresultaten. Detta kunskapsområde hjälper dig att fatta informerade beslut om din digitala närvaro och strategi.

SEO-specialister och marknadsförare: För dig som är fokuserad på webbmarknadsföring är Google Search Console en oersättlig resurs. Verktyget tillåter dig att spåra webbplatsens trafik och ranking, identifiera vilka söktermer som genererar mest trafik, och optimera webbplatsen för att förbättra dess placering i sökresultaten. Med hjälp av data från Search Console kan du integrera och jämföra information från andra Google-verktyg som Google Analytics och Google Ads för djupgående analyser och förbättrad marknadsföringsstrategi.

Webbplatsadministratörer: Som administratör är ditt mål att hålla webbplatsen tekniskt felfri och säker. Google Search Console erbjuder verktyg för att övervaka webbplatsens prestanda, identifiera och åtgärda serverfel, samt hantera inläsningsproblem. Dessutom är verktyget användbart för att upptäcka och hantera säkerhetsproblem såsom hackning och skadlig programvara. Det ger även möjlighet att övervaka hur tekniska justeringar påverkar din SEO-ranking.

Webbutvecklare: För dig som arbetar med webbplatsens bakomliggande kod och struktur kan du använda Search Console för att identifiera och korrigera problem relaterade till webbplatsens uppmärkning, inklusive fel i strukturerad data och andra SEO-relaterade kodningsfrågor.

Så kommer du igång

För att komma igång med Search Console, behöver du i första hand se till att du är inloggad på ditt Google-konto som är kopplat till din webbplats.

Nästa steg är att lägga till din webbplats till Google Search Console. Detta görs genom att logga in på Search Console och välja ‘Lägg till egendom’ från huvudpanelen. Här ska du ange URL:en till din webbplats. Det är viktigt att du anger den exakta URL:en som din webbplats använder, inklusive om det är “www” och om det är “http” eller “https”.

Efter att du har lagt till din webbplats måste du verifiera att du äger den. Google erbjuder flera metoder för detta, inklusive att ladda upp en HTML-fil till din webbserver, lägga till en meta-tag i din webbplats huvuddokument, eller genom att använda ditt domänregistreringskonto. Välj den metod som fungerar bäst för dig och följ de detaljerade instruktionerna som Google ger.

När din webbplats är verifierad är det dags att börja utforska de olika rapporterna som Search Console erbjuder!

Sammanfattning

Att använda Google Search Console erbjuder en mängd fördelar för webbplatsägare och SEO-specialister. En av de största fördelarna är förbättrad synlighet och trafik. Genom att ge en djupare förståelse för vilka sökfrågor som driver trafik till din webbplats, möjliggör verktyget för dig att optimera ditt innehåll och därmed öka din synlighet i sökresultaten.

En annan viktig fördel är tillgången till tekniska insikter. Google Search Console hjälper dig att identifiera och åtgärda tekniska problem som kan hindra din webbplats från att rankas högt i sökresultaten. Detta inkluderar problem med indexering och webbplatsens allmänna prestanda, vilket är avgörande för att säkerställa att din webbplats är sökmotorvänlig.

Dela

Nyfiken på hur ni kan ta era digitala
plattformar till nya höjder?

Skicka in din mailadress så tar vi kontakt med dig

Let's talk!

1.  Berätta kort om dig och dina mål.

2. Vi bestämmer en tid där vi kan ses och ta reda på om vi är en match (made in heaven)! Online, fysiskt eller på telefon – You decide!

3. We make it happen✌️