Duplicerat innehåll: Ett osynligt hinder för din webbplats framgång

Duplicerat innehåll är ett vanligt och ofta oavsiktligt problem som drabbar många hemsidor, stora som små. Men hur ofta förekommer det och varför? En studie visar att upp till 29% av internet innehållet är duplicerat. Detta kan ha betydande konsekvenser för din webbplats, sökmotoroptimering, eller SEO och därmed också för din synlighet online. I den här artikeln tar vi en djupdykning i vad duplicerat innehåll innebär, varför det är problematiskt och hur du kan hantera det effektivt.
Abstrakt bild med rubriken Duplicerat innehåll

Vad är duplicerat innehåll?

Duplicerat innehåll är när block av innehåll är identiska eller nästan identiska och som förekommer på mer än en plats på internet. Det är en del av teknisk SEO och kan delas upp i två huvudkategorier:

Externt duplicerat innehåll: Uppstår när identiskt innehåll finns på flera olika webbplatser. Det kan bero på allt från artikelrepubliceringar till omedveten kopiering av texter.

Internt duplicerat innehåll: Här återfinns identiskt innehåll inom samma domän. Vanliga exempel inkluderar webbsidor som kan nås via flera olika URL-adresser, eller innehåll som omedvetet kopieras över olika delar av en webbplats.

Varför är det dåligt för SEO?

Sökmotorer som Google strävar efter att ge användarna unikt och relevant innehåll. När duplicerade innehållsblock finns kan det förvirra sökmotorerna om vilken version som är mest relevant för en specifik sökfråga. Detta kan leda till att:

  • Sökmotorerna sänker rankningen på sidor med duplicerat innehåll.
  • Det kan förhindra att webbplatsen indexeras korrekt.
  • Det sprider länkjuice och pagerank över flera sidor, vilket försvagar den sammanlagda effekten.

Hur uppstår det och hur kan det åtgärdas?

Det kan uppstå av många skäl, inklusive tekniska misstag vid utvecklingen av webbplatser, felaktig användning av CMS-system eller genom oavsiktlig innehållskopiering. För att effektivt hantera dessa problem, kan du:

  • Använda 301-redirects för att dirigera trafik från duplicerade sidor till den primära sidan.
  • Ställa in kanoniska länkar (rel=”canonical”) för att meddela sökmotorer vilken version av innehållet som bör prioriteras.
  • Se över och strukturera om din webbplatsens arkitektur för att undvika oavsiktlig innehållsduplicering.

Så upptäcker du duplicerat innehåll

Du kan använda verktyg som Google Search Console, Copyscape eller Siteliner. Dessa verktyg hjälper dig att hitta och adressera både internt och externt duplicerat innehåll. Vi använder oss av Search Console där vi enkelt kan se innehållet genom att klicka på fliken “pages” under avsnittet “indexering” i menyn.

Sammanfattning

Duplicerat innehåll kan vara en riktig utmaning som kan underminera dina ansträngningar att ranka högt i sökmotorerna och skada användarupplevelsen. Genom att förstå och aktivt hantera innehållsduplicering, kan du säkerställa att din webbplats står stark i den digitala konkurrensen. Regelbunden övervakning och korrigering av dessa problem är inte bara en bästa praxis för SEO men även ett kritiskt steg för att upprätthålla din webbplats integritet och värde för dina besökare.

Läs mer om:

Så kan teknisk SEO förändra din webbplats

Dela

Nyfiken på hur ni kan ta era digitala
plattformar till nya höjder?

Skicka in din mailadress så tar vi kontakt med dig

Let's talk!

1.  Berätta kort om dig och dina mål.

2. Vi bestämmer en tid där vi kan ses och ta reda på om vi är en match (made in heaven)! Online, fysiskt eller på telefon – You decide!

3. We make it happen✌️